catalonie spanje

 

In noordoosten van Spanje is de regio Catalonië gelegen en de hoofdstad van deze regio is Barcelona. De inwoners van deze regio worden ook wel de Catalanen genoemd en de inwoners van deze regio zien Catalonië het liefst onafhankelijk worden van Spanje en het word niet alleen als één van de 17 regio’s van Spanje beschouwd, het word ook gezien als nationaliteit volgens het Autonomiestatuut van Catalonië 2006. Catalonië heeft ook een eigen Nationale feestdag dat elk jaar gevierd word op 11 september. De regio grenst met haar kust aan de Middellandse Zee en het heeft een prachtige kustlijn van maar liefst 580 kilometer lengte. Catalonië is bekend om haar Costa’s en dit is ook de reden waarom heel veel toeristen jaarlijks naar het noordoosten van Spanje op vakantie gaan. De Costa’s in Catalonie die jaarlijks druk bezocht worden zijn; de Costa Brava, Costa del Maresme, Costa del Garraf en de Costa Daurade. Catalonië grenst niet alleen aan de Middellandse Zee in het noorden grenst het aan Frankrijk en Andorra, in het westen aan Aragón en in het zuiden aan de Comunidad Valenciana. In Catalonië worden maar liefst drie officiële talen herkent namelijk; Catalaans, Spaans en Aranees. Aranees wordt voornamelijk gesproken in de Vall d’Aran wat gelegen is in de Pyreneeën. Catalonië is één van de meest welvarendste regio’s van Spanje en het heeft een eigen identiteit en dit komt mede door de Catalaanse taal die er word gesproken. Als eerste regio op het vaste land van Spanje heeft het parlement van Catalonië besloten op 28 juli 2010 om stierengevechten te verbieden, de wet van het verbod is ingegaan op 1 januari 2012.

 

Geschiedenis door de jaren heen van Catalonië

Catalonië is door veel volkeren beheerst, net zoals de rest van Spanje. Grieken, Romeinen, Moren, Visigoten, Carthagenen en de Fransen hebben dit gebied in handen gehad. In de Middeleeuwen is pas de huidige Catalaanse cultuur ontstaan. Dit is allemaal ontstaan onder het heerschap van de Graven van Barcelona en het Koninkrijk Aragón. Catalonië is in die tijd altijd erg machtig geweest en door de handel uit te breiden naar de Balearen, Comunidad Valenciana, het zuiden van Italië en sommige delen van Grieken werd Catalonië steeds machtiger. Catalonië is sinds de mensenheugenis altijd al één van de belangrijkste industriële regio’s geweest van Spanje. De Catalaanse economie is dan ook maar liefst goed voor 20 procent van het totale Spaanse bruto binnenlands product. De belangrijkste industrieën voor Catalonië zijn; de bouw, textiel, dienstverlening en niet te vergeten het toerisme.

 

Diversiteit in het klimaat

Catalonië kent eigenlijk twee soorten klimaten aan de kust kent men een mediterrane klimaat waarbij de zomers warm zijn en de winters zacht. In de Pyreneeën in deze regio kent men het bergklimaat, waarbij het in de winter mogelijk is tot neerslag in de vorm van sneeuw. Op de hoogste bergtoppen kan in de zomermaanden nog steeds sneeuw voorkomen. Door deze twee verschillende klimaten trekt Catalonië niet alleen maar in de zomer toeristen, maar ook in de winter want dan zijn er mogelijkheden om te skiën in de bergen van de Pyreneeën. Omdat de neerslag die in de bergen vallen onregelmatig neerdalen zijn er stuwmeren aangelegd. Deze stuwmeren zorgen ervoor dat het lager gelegen gebied niet uitdroogt.

 

Culturele bezienswaardigheden

In de regio Catalonië zijn heel veel cultuurgoederen te bezichtigen en te bezoeken. Catalonië heeft van al haar cultuurgoederen ,tien cultuurgoederen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO laten zetten. Deze cultuurgoederen hebben hierdoor een beschermde status gekregen van UNESCO. Verder heeft de regio een afwisselend landschap dat voornamelijk bestaat uit rivierdelta’s, stranden, rotskusten, uitgestrekte velden en bergketens. Catalonië heeft ook meerdere natuurreservaten, waarvan één officieel Nationaal Park namelijk Aigüestortes en Sant Maurici Meer. Catalonië heeft prachtige bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn tijdens een vakantie in deze noordelijke Spaanse regio. Onder andere het Coma Oriola, het landschap van Aigüestortes, het klooster op Montserrat, La serra del Cadi, de rivier de Foix en het vestingstadje Cruïlles.

 

Prachtige zandstranden voor een optimale vakantie

Catalonië heeft de meest gewilde kustgebieden waar jaarlijks duizenden toeristen willen genieten van een welverdiende zonvakantie in Spanje. De Costa Brava en de Costa Dorada stromen ieder jaar vol met toeristen. De belangrijkste badplaatsen in deze Costa’s zijn Lloret de Mar, Blanes en Salou. Er zijn ook nog rustige badplaatsen te vinden aan deze Costa’s waar heerlijk genoten kan worden van alle rust. De Costa Brava staat bekend als de mooiste kust van Spanje en dit komt omdat het een relatief ruige kust is. Een vliegvakantie Spanje naar de regio Catalonië is makkelijk te bereiken met het vliegtuig. De regio heeft 2 grote vliegvelden waar dagelijkse vluchten van en naar Spanje en Nederland vertrekken. De belangrijkste en grootste luchthaven is de luchthaven in Barcelona, Aeroport Internacional d’El Prat. De andere luchthaven van Catalonie is de luchthaven bij Gerona, Aeroport de Girona – Costa Brava. Er is nog een kleine luchthaven valk bij de stad Reus, maar deze luchthaven vervoerd alleen passagiers van en naar Eindhoven.