balearen spanjeDe Balearen, een eilandengroep in de Middellandse Zee

In de Middellandse Zee ten oosten van het vaste land van Spanje ligt de eilandengroep de Balearen. De Balearen behoort tot één van de regio’s van Spanje en de hoofdstad van deze autonome regio is Palma de Mallorca dat gelegen is op het eiland Mallorca. De eilandengroep bestaat uit vier grote eilanden te weten Menorca, Ibiza, Formentera en het grootste eiland Mallorca. De overige eilanden van de Balearen vormen samen de Cabrera, waar ook het Nationaal park Archipiélago de Cabrera zich huisvest. Cabrera is een beschermd natuurgebied waar enorm veel flora en fauna te vinden is. Ook het kleine eiland Dragonera ofwel drakeneiland behoort tot de Balearen. Dit eiland wordt van Mallorca gescheiden door het 780 meter brede Canal des Freu. De eilanden Ibiza en Formentera worden gezamenlijk ook wel de pijnboomeilanden genoemd. De taal die gesproken word op de Balearen is Spaans en Catalaans. Op de diverse eilanden wordt ook een eigen dialect gesproken zoals het Mallorqui op Mallorca en het Eivissenc op Ibiza en het Menorqui op Menorca.

 

Verschillende eilanden, verschillende landschappen

De eilanden van de Balearen hebben ieder hun eigen specifieke landschap en hierdoor is elk eiland van de Balearen een ideale vakantiebestemming. Mallorca wordt voornamelijk getekend door de bergketens in het noordwesten en in het zuidoosten. Ibiza bestaat voornamelijk uit een kalksteen bodem en hierdoor zijn er veel druipsteengrotten te vinden op het eiland, daarnaast is Ibiza heuvelachtig en heeft het een grillige kust met veel baaien en stranden. Menorca is vrij heuvelachtig waar veel ravijnen en grotten te vinden zijn. Verder is Menorca door UNESCO uitgeroepen tot biosfeerreservaat, maar liefst 40 procent van het eiland bestaat uit beschermd natuurgebied. Formentera is het kleinste eiland van de Balearen en is vrij vlak en de bodem van het eiland bestaat net zoals bij Ibiza voornamelijk uit kalksteen wat resulteert in prachtige druipsteengrotten. Dragonera is net als Menorca heuvelachtig.

 

Jong en oud, de Balearen is voor iedereen een prima vakantiebestemming

Een Spanje vakantie naar één van de eilanden in de Balearen is aan iedereen aan te raden omdat er voor een ieder wat wils is. Jong en oud kan zich prima vermaken op één van deze prachtige eilanden gelegen voor de oostkust van het Spaanse vasteland. Actieve vakantiegangers kunnen hun hart ophalen met de vele sportieve activiteiten die er op de eilanden gedaan kunnen worden. De rust zoekende vakantieganger kan het beste Ibiza en Mallorca vermijden omdat hier veel jongeren naar toe gaan voor wen jongerenvakantie. Waar de rust zoekende vakantieganger helemaal in zijn of haar element komt is op het eiland Formentera.

 

Perfect klimaat ook voor het overwinteren

De Balearische eilanden hebben een mediterrane klimaat en dit is het perfecte klimaat voor een vakantieland. Door dit gunstige klimaat kennen de Balearen het hele jaar door gunstige temperaturen. De eilanden zijn ook zeer geschikt door het mediterrane klimaat als winterzon vakantiebestemming. In de wintermaanden ligt de gemiddelde temperatuur op de eilanden rond de 18 graden Celsius. Ondanks dat de Balearen bij elkaar liggen zijn er grote verschillen onderling qua weerbeeld. Zo zijn Ibiza, Menorca en Formentera de ‘droge’ eilanden waar jaarlijks niet meer dan een paar 100mm neerslag valt. Mallorca is een stuk natter qua neerslag en dit is vooral in het zuiden en in het noorden van het eiland het geval. Toch hebben de Balearen niks te klagen over het aantal zonuren per dag, want in de zomermaanden zijn er maar liefst 11 zonuren per dag. De neerslag die er valt op de eilanden is valt vooral in de wintermaanden.

 

Actieve vakantie met veel bezienswaardigheden, af te wisselen met een strandvakantie

Op de Balearen is enorm veel te zien en te doen wat te denken van de zoutvlakten op Ibiza waar flamingo’s gespot kunnen worden. Op Menorca kunnen de kliffen van Cales Coves bezocht worden wat uit meer dan 100 grotten bestaat uit de Bronstijd. Formentera leent zich uitstekend voor een actieve vakantie en op het eiland Mallorca kunnen golfliefhebbers heerlijk golfen op één van de 18 golfbanen. De Balearen beschikken over prachtige mooie zandstranden waarbij bij de meeste stranden alle faciliteiten aanwezig zijn zoals toiletten, douches, eetgelegenheden en strandwachten. Een Spanje vakantie op de eilandengroep de Balearen is een absolute aanrader omdat er zo ontzettend veel mogelijkheden zijn.