Klimaat

spanje

 

 

Spanje heeft door haar geografische ligging alleen in het noordwesten te maken met de zogenaamde straalstromen. Hierdoor kan het stevig waaien in deze regio van Spanje. De rest van het land en de eilanden hebben hier niet mee van doen. Doordat Spanje een onregelmatig landschap kent en voornamelijk uit berggebied bestaat kunnen er zeer veel verschillende klimaten worden onderscheiden. De meest mensen denken bij Spanje aan een zonovergoten land met altijd zomerse temperaturen, dit gaat helaas niet altijd op voor Spanje. In de zomermaanden is het weerbeeld inderdaad zonnig en warm en in het binnenland zelfs extreem warm. Voor de wintermaanden geldt dit helaas niet, in grote delen van Spanje voelen de wintermaanden echt winters aan. Zoals al aangegeven kunnen er in Spanje meerdere klimaten onderscheiden worden, grofweg kunnen we de volgende klimaatzones aangeven voor Spanje; mediterraan klimaat, landklimaat, zeeklimaat, woestijnklimaat, hooggebergteklimaat en het subtropisch klimaat.

  • Het noorden van Spanje heeft voornamelijk te maken met het zeeklimaat wat betekend dat de zowel de zomermaanden als de wintermaanden mild zijn met relatief veel neerslag.
  • Centraal Spanje heeft te maken met het landklimaat, waarbij de zomers extreem warm zijn en de wintermaanden koud er is weinig tot geen neerslag.
  • De kustgebieden aan de Middellandse Zee kennen een mediterraan klimaat. In de zomer is het heerlijk warm en de winter is mild. Er valt gering neerslag in een aantal dagen per jaar.
  • De zuidkust van Spanje kent een subtropisch klimaat met warme tot extreem hete zomers. De gemiddelde jaartemperatuur ligt rond de 20 graden Celsius en dit is voor Europese begrippen aan de hoge kant. Het zuidwesten van Spanje behoort in de maanden juli en augustus tot de warmste gebieden van Europa.
  • De eilanden groep de Balearen hebben allemaal een mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters.
  • De Canarische Eilanden hebben allemaal een subtropisch klimaat zonder enige verandering in het seizoen. Het hele jaar door is de temperatuur zeer aangenaam. Volgens de universiteit is op het eiland Gran Canaria het beste klimaat van de wereld te vinden in de hoofdstad Las Palmas.

In de Pyreneeën en op de Sierra Nevada kan in de winter en in het voorjaar aan wintersport gedaan worden. Een Spanje vakantie in het voorjaar in de buurt van de Sierra Nevada kan dan gecombineerd worden met een wintersportvakantie. Temperatuur verschillen kunnen in dit gebied oplopen tot wel 25 graden, van de kust tot aan de Sierra Nevada.

Spanje is een populaire overwinter bestemming en dat is ook niet raar met het heerlijke klimaat aan de kust. Voornamelijk de Costa Blanca is enorm populair bij overwinteraars. De Canarische Eilanden lenen zich ook goed om te overwinteren en dit komt omdat het op deze eilanden eigenlijk altijd lente is. In de winter moet liggen de temperaturen ongeveer rond de 18 graden aan de kust en op de Canarische Eilanden rond de 23 graden. Dit zijn ideale temperaturen voor overwinteraars of vakantiegangers die de winterzon willen opzoeken.

Andere aanbieders: sluiten
Lopesan Kumara Serenoa starstarstarstar

Gran Canaria

Maspalomas
Vertrekdatum: April 2021
Reisduur: 8 dagen
Verzorging: Logies En Ontbijt
prijsvrij
Prijs v.a: € 407,- Bekijk reis
Andere aanbieders: sluiten
Melia Sol Lanzarote starstarstarstar

Lanzarote

Puerto Del Carmen
Vertrekdatum: Juli 2021
Reisduur: 8 dagen
Verzorging: All Inclusive
prijsvrij
Prijs v.a: € 766,- Bekijk reis
Andere aanbieders: sluiten
H10 Vintage Salou starstarstarstar

Costa Dorada

Salou
Vertrekdatum: Juni 2021
Reisduur: 8 dagen
Verzorging: Half Pension
prijsvrij
Prijs v.a: € 356,- Bekijk reis
Andere aanbieders: sluiten
Odissea Park starstarstar

Costa Brava

Santa Susanna
Vertrekdatum: Juni 2021
Reisduur: 8 dagen
Verzorging: Logies
prijsvrij
Prijs v.a: € 275,- Bekijk reis
Andere aanbieders: sluiten
Hipotels Hipocampo Palace En Spa starstarstarstarstar

Mallorca

Cala Millor
Vertrekdatum: Juni 2021
Reisduur: 8 dagen
Verzorging: Logies
prijsvrij
Prijs v.a: € 701,- Bekijk reis
Bekijk alle reizen in Spanje